World Food Center voert in nieuwe video nep-inwoner van Ede op

Ede wil zich de komende jaren profileren als dé foodstad van Nederland en een belangrijk paradepaardje in deze visie is het nog te realiseren World Food Center.

Volgens de initiatiefnemers wordt het World Food Center “een unieke belevenis op het gebied van ons eten. Duurzaamheid, gezondheid, innovatie en het voeden van een snel groeiende wereldbevolking – alles komt samen in de WFC Experience en het levendige woon/werkgebied eromheen!”

Omdat ondernemers nog niet echt staan te trappelen om in het WFC te investeren en het draagvlak onder de bevolking van Ede ook maar zo-zo is, moet er nog flink wat reclame worden gemaakt. Op 29 maart lanceerde het WFC daarom haar nieuwste videoclip:

Let op: Na de kritische publicatie op dit weblog heeft het WFC haar promotievideo bewerkt en de nep-inwoner van Ede eruit gesneden.

Dat het World Food Center al heel populair is in Ede blijkt direct uit de kijkcijfers: maar liefst 42 mensen (!) bekeken deze video de afgelopen 15 dagen. Zo’n viraal effect, daar kan Arjen Lubach (zelfs mét gebruik van Facebook) alleen maar jaloers op zijn! Kijk dan wat food voor Ede doet!

Nog bijzonderder wordt het als we de promotievideo wat nader analyseren. Want de superlatieven vliegen je werkelijk om de oren. Zo wordt het WFC:

Een plek waar het internationale bedrijfsleven zich vestigt om kennis te delen en op te halen, en hun innovatieve ideeën en producten te tonen aan de bewuste consument. Het voormalig kazerneterrein Maurits Zuid wordt een nieuw verrassend stadsgebied om te wonen, te werken en te ontspannen. Een interactief milieu waar consument, werknemer en bewoner elkaar ontmoeten. Met een duurzame en groene inrichting raken stad en Veluwe met elkaar verbonden.

Prachtig toch, wat communicatiemensen allemaal niet bedenken om ons ervan te overtuigen dat het WFC er móet komen.

Welke internationale bedrijven precies staan te trappelen om zich in Ede te vestigen is nog niet duidelijk. Unilever gaf onlangs de voorkeur aan Wageningen. Zo’n ontmoeting tussen consument, werknemer en bewoner lijkt me ook heel boeiend, want bewoners in Ede kunnen vast veel leren van consumenten (zichzelf dus) en werknemers (ook zichzelf, tenzij ze werkgever of zelfstandige zijn). Ede lijkt te lijden aan een bijzondere vorm van Meervoudige Persoonlijkheids Stoornis (MPS) die alleen met food kan worden genezen. De stad Ede en de Veluwe waren nog niet met elkaar verbonden – de N224 telt niet mee – maar dat gaat dankzij het WFC eindelijk gebeuren!

Vervolgens komen in het filmpje enkele drijvende krachten achter het WFC aan het woord.

Als eerste wethouder Johan Weijland die zich de afgelopen collegeperiode hard heeft gemaakt voor het World Food Center. “De foodsector zit in het DNA van onze regio. Ede is de grootste gemeente in de regio, en dus is het de verantwoordelijkheid van Ede om hier iets mee te doen,” stelt Weijland. Die logica is nog te volgen, al voelt menig Edenaar aan z’n theewater dat met dit soort over-optimistische ambitie het ‘groot en gapend gat’ waar Hans Dorrestein ooit over dichtte wel eens een verwijzing zou kunnen zijn naar de WFC-begroting van Weijland. Het WFC-project gaat op papier 40 miljoen euro kosten, en de Gemeente Ede en de Provincie Gelderland zitten er samen met 20 miljoen gemeenschapsgeld in.

Daarna is het woord aan Froukje Idema, de Programmamanager Food van de Gemeente Ede. Zij vertelt dat de Gemeente Ede “gezond en duurzaam voedsel voor iedereen” wil en dat het WFC als hub van kennis en ervaring hier cruciaal in gaat zijn. Anders worden mondiale voedselvraagstukken nooit opgelost en dat zou natuurlijk vreselijk zijn. De honger in Afrika blijft voortbestaan als ons WFC er niet komt. Laat dat even goed op je inwerken.

Dan Wim Vaessen, foodondernemer, directeur van Essensor en voorzitter van Smaakstad Ede. Hij vertelt dat het plekje waar hij staat helemaal niet zoveel verandert, maar dat de grote veranderingen vooral áchter hem gaan plaatsvinden. Houd die man dus goed in de gaten. Essensor is overigens geen hoofdpartner van het WFC (zoals Friesland-Campina, Nestlé en DSM), maar een onderneming uit ‘de tweede ring’ van volgers en fans.

Tenslotte dan de grote verrassing in de WFC-promotieclip: een heuse ‘bewoner van de gemeente Ede’ wordt opgevoerd.

Je hoort de communicatiemensen in gedachten al juichen: “Zie je wel, er is ook onder de inwoners van Ede draagvlak voor het WFC! We laten ze nu zelf aan het woord!” De bewoner in kwestie heet Ingrid Jansen en ze zegt dat ze erg uitziet naar de extra werkgelegenheid die het WFC gaat brengen in de vorm van “restaurantjes, barretjes en lunchrooms.” En niet onbelangrijk om te vermelden: “Waar mensen dadelijk ook naar toe gaan.” Zeg maar hét alternatief voor Ede Centrum.

Een bewoner van Ede die het WFC wél ziet zitten, opgevoerd in een promotievideo… ik wantrouw dat toch een beetje. Sterker nog: ik geloof er eigenlijk helemaal niets van.

Daarom heb ik mevrouw Jansen even gegoogeld, en wat blijkt: ze is de voorzitter van POV/NVV, de Producenten Organisatie Varkenshouderij, een belangenclub die de positie van varkenshouders in Nederland wil versterken, inclusief verdienmodellen. Volgens haar Twitter-bio, Linkedin-profiel en de website van POV woont ze op een akkerbouwbedrijf in Tollebeek in de Noordoostpolder. Wat is haar link dan met Ede? Dat haar organisatie vorige maand een kantoor op het kazerneterrein in Ede heeft geopend om hun sectorbelangen te vertegenwoordigen.

  

Het was ook te mooi om waar te zijn. Probeer maar eens een representatieve inwoner van Ede te vinden, iemand die hier al enkele decennia woont en de glorietijd van Defensie en Enka nog heeft meegemaakt, en die nu in het WFC oprecht de nieuwe toekomst van Ede ziet. Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Nee, dan kun je beter een sectorbelanghebbende uit de Noordoostpolder nemen die hier net een maandje kantoor houdt op het kazerneterrein, en die het geen probleem vindt om als nep-inwoner van Ede een reclameboodschap in te spreken. De echte inwoners van Ede hebben dat toch niet door. Of wel?

NASCHRIFT – Zowel Ingrid Jansen als het WFC is om een reactie gevraagd. Jansen heeft niet gereageerd. WFC-woordvoerder Tineke Keidel bevestigde na navraag dat Jansen inderdaad geen inwoner van Ede is en dat het WFC de promotievideo daarom offline heeft gehaald. Op de vraag wie opdrachtgever van de video was en hoe dit heeft kunnen gebeuren wilde ze niet ingaan.