Topsporthal Ede is vóór opening al over de top heen

Ede is een stad met ambitie en daar hoort ook een topsporthal bij. Amsterdam heeft de Arena, Heerenveen Thialf, Arnhem Papendal en Ede binnenkort de Van der Knaaphal.

De nieuwe topsporthal moet ‘inspireren, ontmoeten, verbinden en ondernemen’. Dat is projectontwikkelaarskretologie voor: ‘wij weten het ook niet precies, we doen maar wat, en hopelijk pakt het goed uit’. Geen beperking voor Ede om er totaal 11,5 miljoen euro in te stoppen.

Dat de nieuwe topsporthal niet naar een topsporter is vernoemd, maar naar de kettingrokende ex-burgemeester van Ede, Cees van der Knaap, is misschiend wel tekenend voor het project. Een kneuterige politieke keuze die haaks staat op alles wat je met topsport associeert: gezondheid, dynamiek en excelleren.

Het wil dan ook nog niet erg lukken met de invulling van de Edese topsportambities. De website van de topsporthal vermeldt vol trots dat in januari 2018 het hoogste punt is bereikt. Beter dan deze top lijkt het niet te worden, want vandaag werd bekend dat de enige topsportclub van Ede, volleybalclub VVP, ermee stopt. En die was juist vanuit Veenendaal aangetrokken om de topsport in Ede een impuls te geven. Het paradepaardje zit financieel aan de grond.

Wat overblijft is ‘breedtesport’, de topsporthal wordt dan ook gebruikt als gymzaal van de mbo-opleidingen van ROC A12. De 1200 tribuneplaatsen zullen elke week wel afgestoft moeten worden. De state-of-the-art dopingruimte kan misschien in de geest van Van der Knaap worden omgebouwd naar rookhok voor de plaatselijke hangjeugd.

Intussen geeft sportwethouder Johan Weijland de moed niet op. “Zaalvoetbalclub ZVV Ede gaat in de hal spelen. Die maakt kans op promotie naar de eerste divisie,” probeert hij nog. Maar het klinkt niet overtuigend.

NASCHRIFT – Lees ook de kritische column van politiek twitteraar Mo uit Ede op de nieuwe website Ededorp. Hij stelt voor om de Van der Knaaphal om te dopen naar de ‘Caballerohal’.